Soğuk Hava Şartlarında Beton Kürü
Isıtma Yöntemi
Isıtma Yöntemi
Betonun sıcaklığını yerleştirme öncesi veya yerleştirilip sıkıştırıldıktan sonra yükseltmek için yapılan faaliyetlerdir. Buradaki amaç betonun sıcaklığını, istenilen mukavemete belirlenmiş süre içinde erişmek için gerekli seviyede tutmaktır. (bkz. Beton Olgunluğu).
Isıtma işlemi
sıcak hava
buhar
elektrik
kullanılarak yapılır.
Sıcak Hava ile Isıtma
Bu yöntemde;
Beton sıcak hava ile ısıtılmış hacimlerin içinde dökülür ve kür edilir.
Beton dökülecek kalıbın altındaki hacim kapatılıp sıcak hava ile ısıtılır, beton döküldükten sonra üstü ısı izolasyonlu malzeme ile kapatılarak beton kür edilir.
Beton sıcak hava ile ısıtılmış hacimlerin içinde dökülüp ve kür edilecekse;
Isıtılan hacimlerin içindeki havanın kuruması önlenmelidir.
Isıtıcılar betona doğrudan sıcak hava üflememelidir.
Beton numuneleri de ısıtılan bu hacim içinde tutulmalıdır.
Isı ve su izolasyonu özelliği olan örtü malzemesi
Beton
Elektrik ile Isıtma
Betonun elektrikle ısıtma yöntemi elektrik enerjisinin ısı enerjisine dönüştürülmesi esasına dayanır.
Enerjinin dönüştürülmesi işlemi;
dolaylı (temasla elektrik ısıtma),
doğrudan (elektrodlarla ısıtma) ve
elektromanyetik alanlar (indüksiyon ısıtması)
yöntemlerinden biri ile yapılır.
Temasla Isıtma
Bu ısıtma yönteminde betonun içine direnci yüksek ve izolasyonlu kablolar konulmaktadır. Bu kablolara elektrik akımı verilmekte ve kablonun direnci sebebiyle oluşan ısı enerjisi ile beton ısıtılmaktadır.
Betona doğrudan elektrik akımı verilmediği için daha güvenlidir ve betona ve betonla demir arasındaki yapışmaya ters bir etkisi olmaz.
Diğer bir temasla ısıtma yönteminde de ısıtıcı kalıplar kullanılır.
Elektodlarla Ön Isıtma
Elektrodla ön ısıtma yönteminde beton; kalıba yerleştirilmeden önce ısıtılır.
Isı kayıplarını aza indirmek amacıyla ısıtma işlemi beton kalıba yerleştirilmeden az önce özel ısıtma tertibatıyla donatılmış beton kovalarının içinde veya beton taşıma araçlarında yapılır.
Ön sıtmaya tabi tutulan betonun soğuma süresi uzar ve dolayısı ile de beton, donma anına kadar daha yüksek bir mukavemete sahip olur.
Beton hazırlama esnasında agreganın ve suyun yüksek sıcaklık derecelerine kadar ısıtılması gerekliliği ortadan kalkar. Sadece donmuş agregayı çözecek ve nakliye esnasında betonun donmasını önleyecek kadar ısıtmak yeterli olur.
Doğrudan Isıtma
Taze betona konan elektrodlara verilen gerilim farkının (voltaj) betonun içinden geçerken kaşılaştığı direnç sebebiyle ısı enerjisi ortaya çıkar. Elektrodla ısıtma yöntemi, bu şekilde ortaya çıkan ısı enerjisinin beton küründe kullanılması esasına dayanır.
Bu ısıtma yöntemi her cins ve şekildeki yapı elemanlarında kullanılabilir. Ancak, basit şekilli ve donatısız veya az donatılı yapı elemanlarında daha etkilidir. Elektrodla ısıtma, elektrik enerjisinin en verimli şekilde kullanıldığı bir yöntemdir.