top of page

PROJE NEDİR?

PMI, tarafından yapılan birinci tanım; “Proje, benzersiz, özgün bir ürün, hizmet veya sonuç üretmek amacıyla yürütülen geçici faaliyetler bütünü bir girişim" şeklindedir. 

 

Yaygın olarak kullanılan ikinci tanıma göreyse “Proje; tanımlanmış süre ve bütçe içinde, istenen özelliklere göre tamamlanması gereken, bir hedefi ya da amacı olan özgün, karmaşık, birbiriyle bağlantılı faaliyetlerin bir bütünüdür”.

Projelerin sahip olması gereken temel nitelikler:

 

  • Her projenin sonucunda, benzersiz bir ürün, hizmet ya da sonuç ortaya çıkar.

  • Projeler geçici bir süre içinde gerçeklefltirildikleri için, her projenin bir başlangıcı ve bitişi vardır.

  • Projelerin tanımlanmış bir bütçeleri ve hedefleri bulunur.

  • Projeleri oluşturan faaliyetler birbirlerinden farklıdır.

PROJE YÖNETİMİ NEDİR?

Proje yönetimi, projenin hedeflerine ulaşılması için gerekli ihtiyaçları karşılamak üzere ilgili tüm bilgi, beceri, araç ve tekniklerin proje faaliyetlerine uygulanmasıdır. 

PROJE YÖNETİMİ SÜREÇ GRUPLARI

Projelerin yönetiminde proje aşamalarının yanında sıkça karşılaşılan diğer bir terim de proje süreç gruplarıdır. Projeler için yapılan tüm faaliyetler proje yönetimi süreçlerini oluşturur.

 

PMI tarafından yayınlanan PMBOK (A Guide to Project Management Body of Knowledge-Proje Yönetimi Bilgi Birikimi Kılavuzu) adlı kaynağa göre proje yönetim süreçleri temel olarak proje yönetimi süreç grupları olarak adlandırılan 5 gruba ayrılmaktadır:

 

Başlatma Süreç Grubu: Bir projenin ya da devam eden bir projenin bir aşamasının başlaması için onay alarak bu projeyi ya da aşamayı tanımlamak için gerçekleştirilen tüm süreçler bu gruptadır. 

 

Planlama Süreç Grubu: Projenin kapsamını ve hedeflerini belirginleştirip bu hedeflere ulaşılması için gerekli faaliyetlerin nasıl, ne zaman, nerede ve kiminle yapılacağının tanımlanması için gerekli süreçler bu grupta yer almaktadır. 

 

Yürütme Süreç Grubu: Proje yönetimi planında onaylanan faaliyetleri tamamlamak için yerine getirilen tüm süreçler bu grup içindedir. Yürütme süreçleri grubu ağırlıklı olarak projelerin uygulama aşamalarında etkindir.

 

İzleme ve Kontrol Süreç Grubu: Projedeki ilerlemeleri izlemek ve bunların plana uygunluğunu değerlendirmek, gerekiyorsa düzeltici faaliyetleri önermek biçimindeki süreçler, izleme ve kontrol süreç grubunu oluşturur. Bu süreç grubu, proje yönetiminin her aşamasında etkindir.

 

Kapatma Süreç Grubu: Projenin ya da bir aşamanın resmi kapanışında tüm süreç gruplarının faaliyetlerinin sonuçlandırılması için yürütülen süreçlerden oluşur. 

Entegrasyon Yönetimi - Proje Beratının Geliştirilmesi, Proje Yönetim Planının Geliştirilmesi, Proje İşlerinin Yönlendirilmesi ve Yönetilmesi, Proje İşlerinin İzlenmesi ve Kontrolü, Entegre Değişiklik Kontrolünün Yapılması, Projenin veya Fazın Kapatılması

Kapsam Yönetimi - Kapsam Yönetiminin Planlanması, Gerekliliklerin Toplanması, Kapsamın Belirlenmesi, İş Kırılım Yapısının Oluşturulması, Kapsamın Geçerli Kılınması, Kapsamın Kontrolü

Süre Yönetimi - Süre Yönetiminin Planlanması, Faaliyetlerin Tanımlanması, Faaliyetlerin Sırasının Belirlenmesi, Faaliyet Kaynaklarının Tahmin Edilmesi, Faaliyet Sürelerinin Tahmin Edilmesi, İş Programının Geliştirilmesi, İş Programının Kontrolü 

Maliyet Yönetimi - Maliyet Yönetiminin Planlanması, Maliyetlerin Tahmin Edilmesi, Bütçenin Belirlenmesi, Maliyetlerin Kontrolü 

Kalite Yönetimi - Kalite Yönetiminin Planlanması, Kalite Güvencenin Sağlanması, Kalitenin Kontrolü 

İnsan Kaynakları Yönetimi - İnsan Kaynakları Yönetiminin Planlanması, Proje Takımının Oluşturulması, Proje Takımının Geliştirilmesi, Proje Takımının Yönetilmesi 

İletişim Yönetimi - İletişim Yönetiminin Planlanması, İletişimin Yönetilmesi, İletişimin Kontrolü 

Risk Yönetimi - Risk Yönetiminin Planlanması, Risklerin Belirlenmesi, Nitel Risk Analizlerinin Yapılması, Nicel Risk Analizlerinin Yapılması, Risk Önlemlerinin Planlanması, Risklerin Kontrolü 

Tedarik Yönetimi - Tedarik Yönetiminin Planlanması, Tedariğin Yapılması, Tedariğin Kontrolü, Tedariğin Kapatılması 

Paydaşların Yönetimi - Paydaşların Belirlenmesi, Paydaş Yönetiminin Planlanması, Paydaş Katılımının Yönetimi. Paydaş Katılımının Kontrolü 

PROJE YÖNETİMİ BİLGİ ALANLARI

PMI metodolojisine göre proje yönetiminde süreçlerin başarıyla yönetilmesi için 10 farklı yönetim bilgi alanının kullanılmasının gerekliliği vurgulanmaktadır. Bu proje yönetim bilgi alanları:

Proje yönetimi süreç gruplarındaki proje yönetimi bilgi alanları: 

project man.jpg
Project-management.jpg
bottom of page